Net toegevoegd

Bekijk winkelmand
Laatste update: za 9 nov 2024
Bekijk historie
Laatste aanpassing was op za 9 nov 2024
Artikel verder aangescherpt
Bekijk hier de volledige historie

Wat is ijzer en waarom heeft je lichaam het nodig?

IJzer is een belangrijk mineraal dat je lichaam nodig heeft voor het transporteren van zuurstof. IJzer is daarmee belangrijk voor je energieniveau.

In dit artikel lees je alles over de functies die ijzer heeft in je lichaam, in welke voeding het voorkomt en wat goede ijzersupplementen zijn.

Dit artikel in het kort:

  • IJzer is een essentieel mineraal dat je energieniveau ondersteunt.
  • Er bestaan twee soorten ijzer: heemijzer en non-heemijzer.
  • Vrouwen die vruchtbaar en/of zwanger zijn hebben een grotere behoefte aan ijzer.
ijzer-mineraal-zuurstof-transporteren-energieniveau-Heemijzer-non-heemijzer-gezondheidsvoordelen

Wat is ijzer?

IJzer heeft verschillende functies in je lichaam. De belangrijkste is dat ijzer nodig is voor de productie van rode bloedcellen. Deze rode bloedcellen vervoeren zuurstof door je lichaam. En zuurstof heeft je lichaam nodig om energie te kunnen maken.

Het is dus belangrijk voor je energieniveau om voldoende ijzer binnen te krijgen.

Niet voor niets is ijzer een essentieel mineraal. Dit betekent dat je het hard nodig hebt, maar niet zelf kunt aanmaken. Je moet het dus uit voeding halen.

IJzer in voeding komt in twee vormen voor:

  • Heemijzer
  • Non-heemijzer

Heemijzer vind je met name in vlees en vis, en is de best opneembare variant.

Non-heemijzer is voornamelijk te vinden in plantaardige producten zoals groenten, aardappelen, peulvruchten, brood, noten en vleesvervangers. Het zit ook in dierlijke producten. Non-heemijzer is over het algemeen minder goed opneembaar.

IJzer en vitamine C hebben een positieve invloed op elkaar. De opname van ijzer uit plantaardige bronnen wordt namelijk verhoogd door de ascorbinezuur die in vitamine C [1]. Citroensap en limoensap helpen ook.

Koffie en thee remmen juist de opname van ijzer. Deze drankjes kun je dus beter tussendoor nemen (en niet tijdens een maaltijd). Kruidentheeën als gemberthee hebben deze afremmende werking niet.

In het kort: Je lichaam heeft ijzer nodig voor het vervoeren van zuurstof. Heemijzer is de best opneembare vorm van ijzer.

Wat doet ijzer in je lichaam?

Je hebt dagelijks ijzer nodig om gezond te kunnen blijven. Onderstaande gezondheidsvoordelen van ijzer zijn wetenschappelijk vastgesteld.

Voordelen ijzer:

  1. Draagt bij tot een normaal zuurstoftransport in het lichaam
  2. Ondersteunt de aanmaak van rode bloedlichaampjes [2]
  3. Is goed voor het celdelingsproces
  4. Draagt bij aan de ontwikkeling van de hersenen [3]
  5. Bevordert de energiestofwisseling
  6. Is goed bij vermoeidheid [4]
  7. Helpt het immuunsysteem [5]

In het kort: IJzer is een essentieel mineraal dat belangrijk is voor je energiestofwisseling, weerstand en het zuurstoftransport in je lichaam

In welke voeding zit ijzer?

IJzer in voedsel komt in twee vormen voor: heemijzer en non-heemijzer.

Heemijzer komt enkel in vlees, vis en kip voor. Zo’n 10% van het ijzer dat je eet is heemijzer.

90% van het ijzer dat je binnenkrijgt bestaat uit non-heemijzer. Dit komt met name voor in plantaardige producten zoals graan, aardappelen, peulvruchten, groenten en vleesvervangers, maar het komt ook voor in vlees, kip, vis en ei.

Beide varianten zijn goede vormen van ijzer, maar je lichaam neemt heemijzer veel beter op dan non-heemijzer. Van het heemijzer dat je eet, neemt je lichaam zo’n 25% op, terwijl dit percentage bij non-heemijzer tussen de 1% en 20% ligt [6].

Eet je geen vlees of vis? Let er dan extra goed op dat je voldoende ijzerhoudende voeding eet. Vul daarnaast aan met vitamine C rijke voeding. om je lichaam te helpen met de opname van ijzer.

Hieronder vind je een overzicht van voeding met veel ijzer [7].

Voeding met veel ijzer

Scroll de tabel naar rechts →

Voeding (per portie) Non-heemijzer Heemijzer
Runderriblap (75 gram) 1 mg 1,7 mg
Plak tofu (75 gram) 1,7 mg 0 mg
Handje ongezouten cashewnoten (25 gram) 1,7 mg 0 mg
1 gekookt ei (50 gram) 1,2 mg 0 mg
1 grote lepel kidneybonen (60 gram) 1,4 mg 0 mg
1 grote lepel gekookte spinazie (70 gram) 1,7 mg 0 mg
1 zoute haring (70 gram) 0,7 mg 0,4 mg
1 grote lepel volkorenpasta (45 gram) 0,8 mg 0 mg
1 snee volkorenbrood (35 gram) 0,7 mg 0 mg
1 stukje kipfilet (80 gram) 0,4 mg 0,2 mg

In het kort: Heemijzer (uit dierlijke producten) en non-heemijzer (voornamelijk uit plantaardige producten) zijn beide goede vormen, maar je lichaam neemt heemijzer veel beter op.

Hoeveel ijzer per dag heb je nodig?

De Nederlandse Gezondheidsraad geeft een advies over hoeveel ijzer je dagelijks nodig hebt. Het verschilt per leeftijd en geslacht hoeveel dat is.

Hieronder vind je een overzicht van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) ijzer.

Scroll de tabel naar rechts →

Categorie ADH ijzer
Baby 6-11 maanden 8 mg
Kinderen 1-5 jaar 8 mg
Kinderen 6-9 jaar 9 mg
Mannen 14 jaar en ouder 11 mg
Vrouwen 14-17 jaar 15 mg
Vrouwen 18-50 jaar (voor de overgang) 16 mg
Vrouwen na de overgang 11 mg
Vrouwen die zwanger zijn 16 mg
Vrouwen die borstvoeding geven 15 mg

In het kort: Vrouwen in de vruchtbare leeftijd hebben de hoogste behoefte aan ijzer.

Over de opname van ijzer

De opname van ijzer varieert en is afhankelijk van drie factoren:

  1. De vorm waarin ijzer voorkomt in je voeding
  2. De aanwezigheid van andere voedingsstoffen
  3. De hoogte van de ijzervoorraad in je lichaam

Hieronder vertellen we er meer over.

  1. De vorm van ijzer

Zoals we al eerder noemden, neemt je lichaam van heemijzer ongeveer 25% op en van non-heemijzer tussen de 1% en 20% [2]. Hoe goed non-heemijzer wordt opgenomen, hangt heel erg af van andere stoffen in je lichaam. Sommige stoffen maken non-heemijzer beter oplosbaar, andere juist minder oplosbaar.

  1. Andere voedingsstoffen

Vitamine C is een voedingsstof die ervoor zorgt dat je non-heemijzer beter opneemt [1]. Eet dus als het kan altijd groente of fruit bij je maaltijd, want daar zit veel vitamine C in.

Er zijn echter ook stoffen die de opname van non-heemijzer verminderen. Dit zijn onder meer:

  • Tannine (komt voor in thee, koffie, wijn en druivenschillen)
  • Fytaat (komt voor in granen en peulvruchten)

Toch hoef je voeding waar deze stoffen in voorkomen niet volledig te vermijden. In peulvruchten zit bijvoorbeeld ook juist veel ijzer. Met een gezond en uitgebalanceerd eetpatroon krijg je voldoende stoffen binnen die de opname van ijzer juist verbeteren, waardoor het elkaar opheft.

  1. IJzervoorraad

Gemiddeld is de ijzervoorraad in ons lichaam 3 tot 4 gram [7]. Neemt je voorraad af? Dan neemt de hoeveelheid ijzer die je uit voeding opneemt toe.

De ijzervoorraad in je lichaam is de belangrijkste factor die bepaalt hoeveel ijzer je opneemt uit je voeding.

In het kort: Hoeveel ijzer je lichaam opneemt, hangt vooral af van de ijzervoorraad in je lijf.

IJzersupplement kiezen? Dit is belangrijk!

Je kunt extra ijzer innemen in de vorm van een supplement.

Er bestaan veel verschillende soorten ijzersupplementen en andere producten met ijzer. Zo zijn er bijvoorbeeld:

  • IJzer tabletten
  • IJzer drankjes

Let op: Sommige medicijnen beïnvloeden de opname van ijzer. Overleg dus altijd eerst met je arts wanneer je een ijzersupplement wilt nemen en medicijnen gebruikt.

Je kunt er ook voor kiezen om voor een goede multivitamine te gaan. Hiermee krijg je dagelijks ook alle andere essentiële vitamines en mineralen binnen in veilige hoeveelheden en weet je dus zeker dat je goed zit.

Nutribites Multivitamine is hiervoor een goede optie. Naast alle 13 essentiële vitamines en 7 belangrijke mineralen, krijg je per dosering ook 14 mg ijzer binnen.

In het kort: Je kunt indien gewenst kiezen voor een ijzersupplement of een multivitamine met ijzer.

Samenvatting

IJzer is een essentieel mineraal dat een belangrijke rol speelt in je energiestofwisseling en het zuurstoftransport.

Dit mineraal komt in twee vormen voor in onze voeding: heemijzer en non-heemijzer.

Heemijzer komt voor in vlees, vis en kip, terwijl non-heemijzer met name (maar niet alleen) in plantaardige producten zit, zoals graan, aardappelen, peulvruchten, groenten en vleesvervangers.

Beide varianten zijn goede vormen van ijzer, maar je lichaam neemt heemijzer beter op. Van het heemijzer dat je eet neemt je lichaam zo’n 25% op, terwijl dit percentage bij non-heemijzer tussen de 1% en 20% ligt [1].

De volgende groepen hebben een grotere behoefte aan ijzer:

  • Meisjes en vrouwen in de vruchtbare leeftijd
  • Vrouwen die zwanger zijn
  • Vrouwen die borstvoeding geven
  • Vegetariërs
  • Veganisten

Wanneer je je ijzer wilt aanvullen, kun je kiezen voor een ijzersupplement in de vorm van een ijzerpil of ijzerdrankje.

Je kunt echter ook kiezen voor een goede multi, zoals Nutribites Multivitamine. Zo krijg je naast ijzer ook nog alle andere essentiële vitamines en mineralen binnen.

 

Was deze informatie nuttig?

Deel pagina


Huidige versie Live vanaf za 9 nov 2024
za 9 nov 2024 Artikel verder aangescherpt
zo 29 sep 2024 Alinea ijzertekort aangescherpt
do 22 aug 2024 Inleiding ingekort
Publicatiedatum di 30 mei 2023
Bekijk meer

Meld je aan voor meer gezondheidstips

Ontvang tips en exclusieve acties direct in je mailbox

Geen spam of verplichtingen

Schrijf een reactie
Schrijf je reactie*
Naam *
E-mail adres *

Zowel een beoordeling als een tekst zijn verplicht
comments

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
Geef als eerste een reactie!

Gezonde levensstijl

Start vandaag met Nutribites voor een gezonde levensstijl.

Winkelwagen

Gratis verzekerde levering vanaf 40,-

Je winkelmandje is leeg

Close