Rond je 50e kom je als vrouw in een nieuwe levensfase: Je komt in de overgang.
Dit artikel gaat in op welke vitaminen en andere voedingsstoffen je kunnen helpen in deze periode.
Wat is de overgang?
In het kort is de overgang de levensfase waarin je als vrouw van een vruchtbare naar een onvruchtbare periode gaat. In deze fase vinden allerlei lichamelijke, hormonale veranderingen plaats [1].
De overgang bestaat uit verschillende periodes, waarvan de menopauze de bekendste is.
De menopauze is het moment waarop je je laatste eisprong hebt.
Eerst merk je daar nog vrij weinig van, je zit dan in de premenopauze. Zodra je menstruatiepatroon echt begint te veranderen, kom je in de perimenopauze. Dit is de periode rond je laatste eisprong.
Als je eenmaal je laatste eisprong gehad hebt, kom je in de postmenopauze.
De overgang is dus de naam voor deze hele levensfase, die in verschillende periodes is op te delen:
- Premenopauze
- Perimenopauze
- Menopauze
- Postmenopauze
Het moment waarop de overgang begint, is voor iedereen anders. Grofweg begint de overgang tussen de 45 en 55 jaar. Gemiddeld hebben vrouwen rond hun 50e hun laatste menstruatie.
In het kort: De overgang is de levensfase waarin je als vrouw van een vruchtbare naar een onvruchtbare periode gaat. In deze fase vinden allerlei lichamelijke veranderingen plaats.
Belangrijke vitamines tijdens de overgang
Tijdens de overgang is je lichaam hard aan het werk. Je lichaam maakt namelijk hormoonschommelingen door en probeert deze zo goed mogelijk op te vangen.
Iedere vrouw reageert verschillend op deze hormoonschommelingen.
Omdat je lichaam zo druk bezig is, is gezonde voeding extra belangrijk in deze levensfase. In gezonde voeding zitten namelijk voedingsstoffen die je lichaam extra ondersteunen.
Hieronder vind je een handig overzicht van de vitamines en mineralen die belangrijk zijn als je in de overgang bent.
1. Vitamine D3
Voor vrouwen vanaf 50 jaar (en mannen vanaf 70 jaar) geldt het advies om extra vitamine D te nemen. Dit advies komt van het Voedingscentrum.
Je vindt vitamine D voornamelijk in:
- Vette vis (zalm)
- Vlees
- Eieren
2. Vitamine A
Vitamine A (of retinol) is belangrijk voor gezonde en sterke haren, nagels, huid, botten, slijmvliezen en weerstand.
Deze voeding is rijk aan vitamine A:
- Zuivel
- Wortels
- Banaan
3. Vitamine B6
Vitamine B6 (of pyridoxine) heeft veel verschillende functies in het lichaam. De vitamine draagt bij aan je lever, eiwitstofwisseling, groei, immuunsysteem en zenuwen. Daarnaast helpt B6 bij de regulering van hormonale activiteit. Niet onbelangrijk dus in de overgang, vitamine B6.
In deze voeding zit veel vitamine B6:
- Vis
- Kool
- Peulvruchten
4. Vitamine B12
Vitamine B12 is een belangrijke vitamine, met name voor je bloed en je zenuwen.
Vitamine B12 is ook goed voor je gemoedstoestand en energieniveau.
Je vindt vitamine B12 voornamelijk in:
- Zuivel
- Eieren
- Rundvlees
5. Koper
Koper is een mineraal waar je lichaam niet veel van nodig heeft, maar waar het ook niet zonder kan. Het is belangrijk voor het transport van ijzer, waarmee het bijdraagt aan een normaal zuurstoftransport en aan je energiehuishouding.
Voeding waar veel koper in zit:
- Schaaldieren
- Peulvruchten
- Zaden
6. Zink
Zink draagt bij aan een normale hormoonhuishouding, sterke botten, je concentratievermogen en je weerstand. Aangezien dit allemaal zaken zijn waar je in de overgang mee te maken kunt krijgen, is zink zeker belangrijk in dit rijtje.
Voeding waar veel zink in zit:
- Garnalen
- Kip
- Kikkererwten
7. Vitamine C
Vitamine C draagt bij aan je immuunsysteem en zorgt voor de opname van ijzer uit voeding. Dit is weer belangrijk voor je energiestofwisseling. Vitamine C is ook belangrijk voor het kraakbeen in je botten, je bloedvaten en je geestelijke veerkracht.
In deze voeding zit veel vitamine C:
- Broccoli
- Tuinbonen
- Kiwi
Overgang? Met deze tips zorg je goed voor jezelf!
Onderstaande tips kunnen je helpen om de ingrijpende veranderingen in je lichaam tijdens de overgang goed te doorstaan [10]:
Tip 1. Beweeg minimaal een half uur per dag
Tip 2. Eet meer verse groenten, minder koolhydraten en zuivelproducten zoals kaas en yoghurt
Tip 3. Eet ijzerrijke voeding, zoals bladgroenten, volkoren producten en onbewerkt vleesÂ
Tip 4. Hou je cholesterol, bloeddruk en bloedsuiker in de gaten
Tip 5. Ga op tijd slapen en zorg voor een goede nachtrust
Tip 6. Trek kleding in lagen aan, zodat je bij temperatuurveranderingen eenvoudig iets aan of uit kunt doen
Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
Geef als eerste een reactie!