Sinds de jaren ‘60 wordt er al gespeculeerd over de gezondheidsrisico’s van E621, ook wel bekend als MSG.
Maar hoe zit het precies met deze risico’s? In dit artikel lees alles over E621 en wat de wetenschap zegt over mogelijke gezondheidseffecten.
Dit artikel in het kort:
- E621 is een smaakversterker die wordt toegevoegd aan bewerkte voedingsmiddelen zoals chips en bouillonblokjes.
- Veel mensen eten onbewust meer E621 dan volgens de EFSA veilig is [3].
- Alleen als je voor de stof overgevoelig bent, kun je ‘m beter vermijden.
Wat is MSG (E621)?
E621 is een voedingsadditief dat in Europa is toegestaan. Het staat ook bekend onder de namen MSG, mononatriumglutamaat, en ve-tsin.
MSG is onderdeel van een reeks additieven die glutamaten heten. Dit zijn de E-nummers 620 tot en met 625.
MSG is afgeleid van een aminozuur genaamd glutamine. In essentie is MSG een mengsel van zout en dit aminozuur.
Interessant is dat MSG wordt toegevoegd aan kant-en-klaar producten, maar ook van nature in bepaalde voedingsmiddelen zit.
De tabel hieronder biedt een overzicht van waar je MSG allemaal in kunt vinden [1]:
Scroll de tabel naar rechts →
Zit van nature in | Wordt toegevoegd aan |
Vlees | Chips |
Vis | Sauzen |
Aardappelen | Kant-en-klaar producten |
Kaas | Bouillonblokjes |
Tomaten | Diepvriespizza |
Champignons | Koek en gebak |
Brood | |
Frisdrank | |
Zoutvervangers | |
Kruiden(mixen) |
MSG werkt als smaakversterker. Het zorgt voor een hartige of umami-smaak. Doordat het een sterke smaak heeft, hoeven voedselproducenten door de toevoeging van MSG vaak minder zout te gebruiken.
Toch zijn er al sinds de jaren ’60 verhalen over de gezondheidseffecten van MSG. Daarover lees je hieronder meer.
In het kort: MSG (E621) is een smaakversterker die tot de familie van glutamaten behoort. Het wordt toegevoegd aan bewerkte voeding, maar komt ook van nature in ons eten voor.
Wat is ve-tsin?
Ve-tsin is een andere Nederlandse benaming voor MSG (E621). Je vindt het vaak onder deze naam in de supermarkt en de toko.
Ve-tsin komt van het Chinese woord wèijīng. In de Aziatische keuken wordt deze smaakversterker al meer dan 100 jaar gebruikt.
Is E612 schadelijk?
Al sinds de jaren ‘60 van de vorige eeuw is er aandacht voor de mogelijke effecten van E621 in je lichaam.
Dit begon toen de Amerikaanse professor Kwok besloot onderzoek te doen naar de stof [2]. Dit was in 1968. Kwok en zijn medestanders speculeerden dat MSG mogelijk niet goed zou zijn voor je gezondheid.
Jarenlang onderzoek volgde, en wees uit:
E621 is niet schadelijk, zolang je onder de grens voor aanvaardbare dagelijkse inname (ADI) zit en niet overgevoelig bent.
Hoe je dit precies doet, leggen we in de rest van dit artikel uit.
Hoeveel E621 is te veel?
In 2017 stelde de Europese Voedselveiligheidsautoriteit (EFSA) een bovengrens voor de dagelijkse inname van E621.
Volgens de EFSA is E621 veilig te gebruiken tot 30 mg per kilo lichaamsgewicht per dag [3].
Hierbij maakten ze wel de volgende kanttekening: veel mensen krijgen naar schattig meer MSG binnen dan de ADI [3].
Kinderen tot 9 jaar krijgen zelfs gemiddeld meer dan 42,9 mg/kg lichaamsgewicht binnen [3].
De grootste boosdoener voor de MSG-inname van jonge kinderen is bakkerswaar. Denk hierbij aan koekjes, wafels en gebak [3].
In het kort: E621 kan geen kwaad als je minder dan 42,9 mg/kg lichaamsgewicht per dag binnenkrijgt.
E621 vermijden, hoe?
Je kunt uit voorzorg kiezen om E621 te vermijden. Je moet dan alleen wel weten hoe je deze smaakversterker herkent op de ingrediëntenlijst.
Producenten zetten niet graag E-nummers op de verpakking, dus kiezen ze voor een alternatief.
Andere namen waaronder je E621 kunt herkennen zijn:
- Smaakversterker
- Ve-tsin
- MSG/MNG
Ook kiezen producenten er soms voor om ingrediënten toe te voegen die van nature veel msg bevatten, zoals zeewier of gistextract.
Het is over het algemeen niet verkeerd om bewerkte voeding met toegevoegd MSG te vermijden. Deze producten zijn immers relatief vaak ongezond. Ze bevatten naast E621 bijvoorbeeld ook vaak veel zout, verzadigde vetten en onproductieve calorieën.
In het kort: Voor je gezondheid is het niet verkeerd om voeding met toegevoegd MSG te vermijden. Deze voedingsmiddelen zijn namelijk relatief vaak ongezond.
Nutribites staat voor zuiver
Nutribites belooft: in onze supplementen vind je geen onnodige of dubieuze toevoegingen.
Met dubieuze toevoegingen bedoelen we stoffen die volgens de wet in bepaalde hoeveelheden veilig zijn, maar in veel gevallen overbodig zijn. Hieronder valt (in onze ogen) ook MSG (E621).
In ons dossier additieven lees je precies welke stoffen we nog meer niet toevoegen aan onze producten. Meer weten? Lees dan ook onze oproep aan de supplementenindustrie.
Samenvatting
E621 is een smaakversterker die tot de familie van glutamaten behoort (E-nummers 620 t/m 625). Je kunt het ook wel kennen als MSG, mononatriumglutamaat of ve-tsin.
MSG heeft een sterke, hartige of umami-smaak. Vooral in de Aziatische keuken is het een geliefd ingrediënt.
E621 wordt toegevoegd aan bewerkte voeding, maar komt ook van nature in ons eten voor. Als additief vind je het in:
- Bouillonblokjes
- Chips
- Sauzen
- Diepvriespizza
- Koek en gebak
E621 is over het algemeen veilig, zolang je:
- Onder de ADI van 30mg/kg lichaamsgewicht per dag blijft
- Niet overgevoelig bent
Sommige mensen (vooral jonge kinderen) krijgen gemiddeld genomen relatief veel E621 binnen.
Dit maakt het extra belangrijk dat je voeding met toegevoegde MSG matigt of vermijdt. Dit kan makkelijk, door de ingrediëntenlijst van de bewerkte voeding die je koopt goed na te lopen.
E621 kan op de verpakking van een product staan als smaakversterker, MSG, ve-tsin, of mononatriumglutamaat.
Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
Geef als eerste een reactie!