Net toegevoegd

Bekijk winkelmand
Gepubliceerd op: 19 maart 2025

Ascorbinezuur (E300): wat is het en is het veilig?

We kennen ascorbinezuur beter onder de naam vitamine C. Het is één van de bekendste vitamines die je lichaam nodig heeft ter ondersteuning van je afweer.

Wat is ascorbinezuur precies en kun je het veilig gebruiken? In dit artikel vind je de antwoorden.

vitamine-c-ascorbinezuur-citroenzuur-e300-c-vitamines-citroen

Wat is ascorbinezuur?

De officiële benaming voor de natuurlijke vorm van vitamine C in onze voeding is L-ascorbinezuur.

Vaak worden de benamingen ascorbinezuur, vitamine C en L-ascorbinezuur echter door elkaar gebruikt. En dat is prima, want ze betekent ook nagenoeg hetzelfde.

Als E-nummer kun je ascorbinezuur vinden onder de naam E300. Het wordt namelijk vaak als natuurlijk zuur aan brood toegevoegd om het meel te verbeteren.

Leuk weetje: de naam is afgeleid van het Latijnse woord ‘scorbutus’, dat scheurbuik betekent. Vroeger kwam scheurbuik namelijk veel voor (met name op zee) als mensen lange tijd te weinig vitamine C binnenkregen.

Vitamine C (ascorbinezuur dus) is een wateroplosbare vitamine die je lichaam onder andere nodig heeft ter ondersteuning van je [1-4]:

  • Bloedvaten
  • Botten
  • Energie
  • Huid
  • Weerstand
  • Tanden
  • Concentratie
  • Geheugen
  • Zenuwstelsel

Je lichaam kan wateroplosbare vitamines niet opslaan. Het is dus van belang dat je er dagelijks voldoende van binnenkrijgt.

Meer weten over deze vitamine? Check ons dossier over vitamine C.

In het kort: L-ascorbinezuur is de naam voor de natuurlijke vorm van vitamine C in voeding. Ascorbinezuur, vitamine C, E300 en L-ascorbinezuur betekenen nagenoeg hetzelfde.

Is ascorbinezuur slecht voor je?

Misschien vraag je je af of ascorbinezuur gevaarlijk is, en wat de gezondheidsrisico’s zijn van ascorbinezuur.

We kunnen je geruststellen: het is veilig om ascorbinezuur te gebruiken. Zowel via je voeding als via supplementen is het niet mogelijk om te veel ascorbinezuur binnen te krijgen.

Bovengrens ascorbinezuur

De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid heeft aangegeven dat vitamine C een lage toxiciteit heeft en stelde daarom geen maximale bovengrens vast [5].

Er geldt dus geen veilige bovengrens voor ascorbinezuur of vitamine C. Het enige is, dat je darmen wat kunnen rommelen bij hele hoge doseringen via een supplement.

Dit geldt overigens niet als je ascorbinezuur alleen via voeding binnenkrijgt.

Wanneer je veel vitamine C (ascorbinezuur) binnenkrijgt, plast je lichaam het teveel ook gewoon weer uit. Niks aan de hand, dus!

Hoeveel ascorbinezuur heb je nodig?

Voor een volwassene geldt het algemene advies om dagelijks 75 mg ascorbinezuur (vitamine C) binnen te krijgen [6].

Door dagelijks voldoende groente en fruit te eten, kun je deze hoeveelheid uit je voeding halen.

Leef je ongezond(er), dan heb je juist wat meer nodig. In sommige gevallen wordt vitamine C in je lichaam namelijk sneller afgebroken, bijvoorbeeld als je:

  • Rookt
  • Alcohol drinkt
  • Heel intensief sport

In het kort: Ascorbinezuur is niet slecht voor je, het is veilig om te gebruiken en er geldt dan ook geen veilige bovengrens.

 

Welke vorm van ascorbinezuur is het beste?

De beste vorm van ascorbinezuur in supplementvorm is een ascorbatencomplex.

Als supplement is ascorbinezuur in verschillende vormen verkrijgbaar, bijvoorbeeld als:

  • Poeder
  • Pillen
  • Kauwtabletten
  • Bruistabletten

Bruistabletten raden we af, omdat er vaak veel onnodige hulpstoffen aan zijn toegevoegd.

Voor kinderen of mensen die moeite hebben met het doorslikken van tabletten, kunnen kauwtabletten met een smaakje of poeders een goede uitkomst bieden.

Daarnaast kun je kiezen voor verschillende soorten van ascorbinezuur, die we hieronder kort toelichten.

Ascorbinezuur

Dit is de natuurlijke vorm van vitamine C, zoals die ook in je voeding voorkomt.

Het is een zure vorm van vitamine C. Je lichaam kan deze vorm goed opnemen. Soms kan het zuur echter wat irritatie geven in je darmen [7-9].

Ascorbatencomplex

Bij een ascorbatencomplex wordt ascorbine gekoppeld aan een mineraal, zoals calcium of magnesium.

Het voordeel hiervan is dat het supplement minder zuur wordt, wat je tanden en maag vaak wel kunnen waarderen.

Bovendien profiteer je ook meteen van de voordelen die de mineralen voor je lichaam hebben. Dat is mooi meegenomen!

Het nadeel van deze vorm is dat die vaak iets duurder is dan ascorbinezuur.

Meer weten over de beste vitamine C supplementen? Lees het hier!

In het kort: Ascorbinezuur supplementen zijn er in veel vormen. Daarnaast zijn er twee soorten: ascorbinezuur en een ascorbatencomplex.

6x voeding die rijk is aan ascorbinezuur

Ascorbinezuur komt van nature veel voor in groenten en fruit, zoals in acerola.

Wil je weten welke groenten en fruit je het beste kunt eten als je veel vitamine C wil binnenkrijgen? Check dan deze top 6 hieronder [12].

#1 Acerola

Deze rode vrucht, ook wel barbadoskers genoemd, is echt een vitamine C bommetje. Per 100 gram bevat het maar liefst 1700 mg ascorbinezuur!

#2 Guave

Deze bijzondere vrucht, die zijn oorsprong heeft in Midden-Amerika, heeft een zoetzure smaak en kennen we in Nederland vooral als een tropische vrucht. Per 100 gram bevat guave 228 mg vitamine C. Niet gek!

#3 Kiwi

Deze fruitsoort kennen we natuurlijk allemaal wel. De kleine vrucht is met 59 mg per 100 gram een rijke bron van vitamine C.

#4 Aardbei

Wie houdt er nu niet van aardbeien? Ze zijn niet alleen heerlijk, maar ook nog eens heel gezond. Met 61 milligram ascorbinezuur per 100 gram horen deze vruchten zeker thuis in deze top 6.

#5 Sinaasappel

Misschien dacht je dat sinaasappels op nummer 1 zouden staan, maar dat is helaas anders. Met 50 mg per 100 gram is een sinaasappel echter nog steeds een goede bron van vitamine C.

#6 Citroen

Citroen is net als andere citrusvruchten een goede bron van ascorbinezuur. Met 45 mg per 100 gram krijg je een fijne portie vitamine C binnen!

Meer weten over ascorbinezuur in voeding? Check dit artikel, waarin we de 10 beste bronnen van vitamine C voor je op een rijtje hebben gezet.

In het kort: Acerola, guave, kiwi, aardbei, sinaasappel en citroen bevatten van nature veel ascorbinezuur.

Samenvatting

L-ascorbinezuur is de officiële naam voor de natuurlijke vorm van vitamine C in voeding.

Ascorbinezuur, vitamine C, E300 en L-ascorbinezuur betekenen nagenoeg hetzelfde.

Het is veilig om ascorbinezuur te gebruiken. Zowel via je voeding als via supplementen is het niet mogelijk om te veel ascorbinezuur binnen te krijgen.

De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid heeft dan ook geen maximale bovengrens vastgesteld voor ascorbinezuur.

Acerola, guave, kiwi, aardbei, sinaasappel en citroen bevatten van nature veel vitamine C en zijn dus rijk aan ascorbinezuur.

Ascorbinezuur is in veel verschillende vormen verkrijgbaar, zoals:

  • ascorbinezuur
  • poeder
  • pillen
  • kauwtabletten
  • bruistabletten

Qua soort kun je kiezen uit ascorbinezuur of een ascorbatencomplex.

Bij een ascorbatencomplex wordt ascorbine gekoppeld aan een mineraal, zoals calcium of magnesium.

Ascorbinezuur is vaak goedkoper, maar het voordeel van een ascorbatencomplex is dat het supplement minder zuur wordt, wat je tanden en maag vaak wel kunnen waarderen.

 

Was deze informatie nuttig?

Deel pagina


Meld je aan voor meer gezondheidstips

Ontvang tips en exclusieve acties direct in je mailbox

Geen spam of verplichtingen

Schrijf een reactie
Schrijf je reactie*
Naam *
E-mail adres *

Zowel een beoordeling als een tekst zijn verplicht
comments

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
Geef als eerste een reactie!

Gezonde levensstijl

Start vandaag met Nutribites voor een gezonde levensstijl.

Winkelwagen

Gratis verzekerde levering vanaf 40,-

Je winkelmandje is leeg

Close