Vegetarisch eten kan lekker en gezond zijn.
Toch moet je er goed op letten dat je als vegetariƫr genoeg van alle vitaminen en mineralen binnenkrijgt. Met name Vitamine B12, D, IJzer, Zink, Omega 3 en Calcium zijn extra belangrijk als je geen vlees eet [1].
In dit artikel lees je hoe je elke belangrijke vitamine voor vegetariƫrs binnenkrijgt.
Vitamine voor vegetariƫrs
Vitamine B12
Vitamine B12 ondersteunt je energie en je concentratievermogen. Het speelt ook een rol bij de aanmaak van belangrijke lichaamscellen [7].
Vitamine B12 komt van nature voor in zuivel, vlees en eieren. Daarnaast bevatten de volgende plantaardige voedingsmiddelen vitamine B12 [8]:
- Edelgistvlokken
- Shiitake paddenstoelen
- Zeewier
Het Voedingscentrum adviseert mensen met een vegetarisch en veganistisch eetpatroon om een vitamine B12 supplement te nemen [9].
In het kort: Vitamine B12 is een belangrijke vitamine voor vegetariƫrs. Het zit veel in vlees, zuivel en eieren, al komt het ook in sommige plantaardige voeding voor.
Vitamine D3
Vitamine D is de tweede belangrijke vitamine voor vegetariƫrs. Het ondersteunt je immuunsysteem en helpt je energiek te voelen. Daarnaast is het belangrijk voor je botten en tanden.
Vitamine D3 is de best opneembare vorm van vitamine D [10]. Het is ook de vorm die je zelf aanmaakt als de zon schijnt. Verder zit het in veel dierlijke producten.
Voedingsbronnen van vitamine D3 zijn:
- Vette vis
- Visolie
- Eigeel
- Boter
Vitamine D2 zit wel in plantaardige voeding, zoals in champignons. Maar D2 wordt door je lichaam tot drie keer minder goed opgenomen [10].
In ons artikel lees je meer over het verschil tussen vitamine D2 en D3.
In het kort: De best opneembare vitamine D zit in dierlijke producten.
Mineralen voor vegetariƫrs
IJzer
IJzer is een van de essentiƫle mineralen. Het is een belangrijke voor je energiestofwisseling.
IJzer komt in twee vormen voor. Dit zijn:
- Heemijzer
- Niet-heemijzer
Heemijzer, dat bijna alleen in vlees zit, neemt je lichaam veel beter op dan niet-heemijzer [11].
Goede plantaardige bronnen van ijzer zijn [13]:
- Tofu
- Cashewnoten
- Kidneybonen
- Spinazie
- Volkorenproducten
TIP: Vitamine C versterkt de opname van ijzer. Als je meer vitamine C eet, verhoog je de mate waarmee je lichaam ijzer opneemt.
Ā Zink
Zink is een spoorelement. Het ondersteunt onder andere je stofwisseling en immuunsysteem.
Zink zit veel in vlees een schaaldieren. Er zijn daarnaast ook een aantal goede plantaardige bronnen van zink. Denk hierbij aan [15]:
- Volkoren brood en ontbijtgranen
- Havermout
- Bruine rijst
- Noten
- Zaden
- Peulvruchten
- Tofu
- Soja
In het kort: Zink zit in veel plantaardige voeding.
Calcium
Calcium is een belangrijk mineraal dat helpt je botten en tanden sterk te houden.
Als je geen vlees, zuivel Ć©n eieren eet, moet je goed opletten dat je genoeg voeding eet waar calcium inzit [19].
Als je zeker wilt zijn dat je genoeg calcium binnenkrijgt, eet dan meer van de volgende producten:
- Sojabonen
- Bonen, linzen en peulvruchten
- Zeewier
- Amandelen
- Tahin (boter gemaakt van sesamolie)
Lees hier meer over voedingsbronnen van calcium. Ā
In het kort: Vegetariƫrs die ook geen zuivel en eieren eten, moeten goed opletten dat ze genoeg plantaardige bronnen van calcium eten.
Vetten en eiwitten
Omega 3
Omega-3 is de verzamelnaam voor een aantal vetzuren in je lichaam.
Er zijn verschillende omega 3-vetzuren. De drie bekendste zijn:
- ALA
- DHA
- EPA
EPA en DHA komt bijna uitsluitend voor in vis, schaaldieren en schelpdieren.
ALA, de derde vorm van omega-3, zit wel in plantaardige voeding, zoals [17]:
- Lijnzaadolie
- Raapzaadolie
- Sojaolie
- Walnoten
- Margarine
- Groene bladgroenten (in hele kleine hoeveelheid)
Lees meer over bronnen van omega 3
Je lichaam kan ALA omzetten in DHA en EPA. Dit gebeurt alleen heel inefficiƫnt [18].
Eiwitten
Eiwitten (proteĆÆne) zijn een belangrijke voedingsgroep. Het zijn namelijk onmisbare bouwstenen voor je spieren, weefsels, hart, huid, haar en nagels.
Net als vetten en koolhydraten heb je elke dag eiwitten nodig. Dit is voor vegetariƫrs en vegans moeilijker dan voor mensen die vlees eten. Eiwitten bevinden zich in veel grotere hoeveelheden in dierlijke producten.
Gelukkig zijn er ook een aantal plantaardige bronnen van eiwit. Dit zijn bijvoorbeeld:
- Peulvruchten
- Granen
- Noten
- Pitten
- Zaden
Lees in ons artikel hoe je genoeg plantaardige eiwitten binnenkrijgt.
In het kort: eiwitten zijn een belangrijke voedingsgroep die je als vegetariƫr binnenkrijgt door peulvruchten, noten, pitten en zaden te eten.
Samenvatting
Bepaalde voedingsstoffen komen vooral voor in vlees en andere dierlijke producten.
De belangrijke vitamine voor vegetariƫrs om extra op te letten zijn:
- Vitamine B12
- Vitamine D
- IJzer
- Zink
- Calcium
- Omega 3
- Eiwitten
Met bewuste voeding kun je als vegetariƫr al een heel eind komen.
Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
Geef als eerste een reactie!