Kelp is een zeewier dat steeds populairder wordt als voedingssupplement.
Het is rijk is aan vitaminen en mineralen, maar staat vooral bekend als een natuurlijke bron van jodium.
In dit artikel lees je meer over deze krachtige zeeplant en zijn gezondheidsvoordelen
Inhoudsopgave:
Dit artikel in het kort:
- Kelp is een zeewier dat rijk is aan vitaminen en mineralen, met name jodium.
- Jodium is belangrijk voor je geheugen en schildklier.
Wat is kelp?
Kelp is een zeewier dat behoort tot de familie van bruine algen. Het groeit in rijke hoeveelheden in de Stille Oceaan en wordt door veel vissen en waterzoogdieren gegeten.
Kelp groeit in zogenaamde kelpbossen. Het is één van de snelst groeiende planten op Aarde. Volgens de natuurbeschermingsgroep Oceana kan het wel 60 centimeter per dag groeien.
Kelp valt onder de categorie van eetbaar zeewier. Deze noemen we ook wel zeegroenten.
In de Japanse en Ierse keuken is zeewier al lang een geliefd ingrediënt. Bekende soorten eetbare zeewier zijn nori, dulse, wakame en kelp.
Kelp zit barstensvol gezonde vitaminen en mineralen. Het plantje staat vooral bekend als een rijke en natuurlijke bron van het mineraal jodium.
In het kort: Kelp een eetbare soort zeewier. Het groeit met name in de Stille Oceaan en is een bron van jodium.
Is kelp gezond?
Kelp zit bomvol vitaminen en mineralen. Zo is het rijk aan choline, B-vitaminen en bovenal jodium.
Het hoge gehalte aan jodium maakt kelp een favoriet bij gezondheidsspecialisten. Jodium ondersteunt het behoud van je normale cognitieve functies en is belangrijk voor de schildklierwerking [1].
Daarnaast bevat kelp ook:
- Calcium [2]
- IJzer
- Magnesium
- Vitamine C
- B-vitaminen
- Vitamine K [3]
- Vitamine A [4]
Als laatste bevat kelp vezels en antioxidanten [5].
Kelp is verkrijgbaar als supplement, in de vorm van tabletten of poeder. Zo is het een ingrediënt in Nutribites Green Juice.
In het kort: Kelp is een rijke bron van jodium. Daarnaast bevat het vitamine A, B, C, K, calcium, ijzer en magnesium.
Hoeveel jodium in kelp?
Het jodiumgehalte in kelp kan behoorlijk verschillen. Dit is vaak afhankelijk van waar het groeit en hoeveel voedingsstoffen daar in het water zitten.
Gemiddeld bevat kelp ongeveer 500 mcg tot 8.000 mcg jodium per gram gedroogde kelp.
De dagelijks aanbevolen hoeveelheid jodium voor volwassenen is 150 mcg [6]. Dat is veel lager dan de hoeveelheid jodium in kelp. Je hebt daarom per dag maar een klein beetje kelp nodig.
Voor mensen die zwanger zijn is jodium extra belangrijk. Het advies voor mensen die zwanger zijn geldt om 200 mcg jodium per dag te nemen.
In het kort: Kelp bevat 500 mcg tot 8.000 mcg jodium per gram gedroogde kelp. De ADH voor jodium is voor de meeste mensen 150 mcg.
Wat zijn de voordelen van kelp?
Kelp heeft zijn gezondheidsvoordelen met name te danken aan het hoge gehalte jodium.
Jodium heeft vijf belangrijke gezondheidsvoordelen. Deze staan hieronder op een rijtje [7-9]:
- Jodium ondersteunt het geheugen en de concentratie.
- Jodium activeert de natuurlijke energie in het lichaam.
- Jodium helpt bij het gezond houden van de huid
- Jodium helpt bij de normale groei van kinderen.
- Jodium levert een bijdrage aan een normale werking van de schildklier.
In het kort: Jodium is belangrijk voor je energieniveau, je concentratie, geheugen en de aanmaak van schildklierhormonen.
Nutribites Green Juice
Al jouw favoriete superfoods in één heerlijk drankje. Haal dagelijks vitamines en mineralen uit de 31 beste soorten groente, fruit, superfoods en mineraalrijke algen.
Green Juice is een met liefde gedroogd groen poeder met maar liefst 37 gezonde ingrediënten. Dat zorgt voor de volgende mooie voordelen:
Voordelen:
- Activeert je natuurlijke energie
- Ondersteunt je weerstand
- Binnen 30 seconden heb je een gezond sapje
Hoe meer zeewier eten?
Kelp en andere zeegroenten zijn fantastische ingrediënt om geregeld op het menu te zetten.
Makkelijke manieren om meer kelp binnen te krijgen zijn:
- Met een superfood poeder, zoals Nutribites Green Juice. Los een lepel op in een glas water, mix het door je smoothie of voeg toe aan een soep of bananenbrood.
- Via plantaardige voeding waarin kelp is verwerkt. Denk hierbij aan zeewierburgers of gedroogde zeewiersnacks.
- Kelp meekoken met linzen. Een stukje kelp meekoken met je linzen zorgt ervoor dat de linzen sneller gaar zijn. Ook smaken ze lekkerder en zijn ze beter te verteren [15]. Verwijder de kelp na het koken.
In het kort: Door kelp toe te voegen aan je voeding kan je op een makkelijke manier genoeg jodium binnenkrijgen. Er zijn verschillende, makkelijke manieren om dit te doen.
Samenvatting
Kelp is een eetbaar en voedzaam zeewier dat behoort tot de familie van bruine algen.
Het is rijk een vitaminen en mineralen en staat vooral bekend om zijn hoge jodiumgehalte. Een gram gedroogde kelp bevat al ruim de dagelijks aanbevolen hoeveelheid jodium.
Jodium is belangrijk voor gezonde breinfunctie en de productie van schildklierhormonen.
Door kelp te eten ondersteun je je jodiuminname op een lekkere en natuurlijke manier.
Een makkelijke manier om kelp binnen te krijgen is via een groen poeder, zoals Nutribites Green Juice.
Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
Geef als eerste een reactie!