Serotonine is een stofje dat een belangrijke rol speelt in je lichaam.
Wij vertellen je in dit artikel wat serotonine precies is en wat het doet in je lichaam.
Inhoud:
Wat is serotonine?
Serotonine is een ‘neurotransmitter’ in je lichaam [1].
Dat klinkt ingewikkeld, maar het betekent dat serotonine een soort boodschapper is die signalen doorgeeft tussen je zenuwcellen.
Serotonine wordt ook wel het ‘gelukshormoon’ genoemd. Dat is niet zo gek, want het speelt een grote rol in je welzijn en gemoedstoestand.
Maar serotonine doet meer. Het heeft invloed op je eetlust, zorgt ervoor dat je goed slaapt en draagt zelfs bij aan je libido.
Serotonine wordt voor 90% aangemaakt in je darmen [2]. De overige 10% wordt in je hersenen geproduceerd.
In het kort: Serotonine geeft signalen door tussen je zenuwcellen en wordt ook wel het ‘gelukshormoon’ genoemd, omdat het beïnvloedt hoe je je voelt.
Wat doet serotonine?
Serotonine speelt een cruciale rol in veel alledaagse processen in je lichaam. Als boodschapper in je centrale zenuwstelsel ondersteunt het de volgende processen:
1. Slaap en bioritme
Serotonine is betrokken bij het regelen van je slaappatroon en bioritme. Het werkt samen met melatonine, het hormoon dat je slaap beïnvloedt.
2. Hongergevoel
Serotonine zorgt mede voor een gezond hongergevoel.
3. Stemming, emoties en gedrag
Serotonine staat bekend als ‘gelukshormoon’, omdat het een grote rol speelt in je stemming, emoties en gedrag [3].
4. Spijsvertering
Serotonine is betrokken bij het functioneren van je spijsverteringsstelsel.
5. Geheugen en leren
Serotonine heeft invloed op geheugenprocessen en je vermogen om te leren.
6. Lichaamstemperatuur
Serotonine draagt bij aan een normale lichaamstemperatuur.
7. Libido
Serotonine ondersteunt de seksuele functies van je lichaam.
In het kort: Serotonine speelt een cruciale rol in diverse alledaagse processen in je lichaam. Zo is serotonine betrokken bij je slaappatroon, bioritme, spijsvertering, stemming en je libido.
Welke voeding is rijk aan serotonine?
Je kunt gelukkig zelf veel doen om je serotoninegehalte gezond te houden, zowel qua voeding als qua leefstijl.
Het helpt bijvoorbeeld om veel voeding met tryptofaan te eten. Tryptofaan komt voor in bepaalde eiwitten en helpt bij de omzetting van serotonine.
Je kunt het serotoninegehalte in je lichaam ondersteunen door tryptofaanrijke voeding zoals bonen, bruine rijst, avocado, zaden, eieren, bananen en vis te eten.
Deze 8 tips doen je serotoninegehalte goed
Wil je je serotoninegehalte op een natuurlijke manier ondersteunen? Dan kun je, naast het eten van bepaalde voeding, ook qua leefstijl actie ondernemen.
Onderstaande tips zullen je daarbij helpen.
1. Beweeg
Regelmatig bewegen of sporten heeft veel voordelen voor je algehele gezondheid. Het kan je humeur een boost geven en het kan de afgifte van serotonine stimuleren. Van een intensief rondje hardlopen tot een yogasessie: elke fysieke activiteit kan goed zijn om de serotonine-levels te boosten, als je er maar plezier in hebt [6].
2. Ga naar buiten
Zonlicht bevordert niet alleen de aanmaak van vitamine D, maar ook van serotonine [7]. Zelfs op een bewolkte dag bereiken zonnestralen je huid! Met name als je niet veel buiten komt of werkt in een omgeving met weinig daglicht, is het extra belangrijk dat je toch genoeg tijd buiten doorbrengt.
3. Mediteer
Mediteren kan stress verminderen en een positieve kijk op het leven bevorderen.
4. Slaap voldoende
Een nacht goed slapen doet vaak al wonderen en geeft je serotonine een boost. Toch is het voor je serotoninepeil echt belangrijk om iedere dag voldoende uren te slapen.
5. Verminder stress
Wanneer je veel stress hebt, heeft dit een grote invloed op de aanmaak van serotonine. Probeer stresssituaties dus zoveel mogelijk uit de weg te gaan
6. Wees dankbaar
Wees bewust dankbaar voor de positieve dingen in je leven. Wanneer je je dankbaar voelt, komen er in je hersenen neurotransmitters vrij die te maken hebben met jouw humeur en met sociale verbinding. Denk aan ‘knuffelhormoon’ oxytocine, ‘beloningshormoon’ dopamine, en natuurlijk ‘gelukshormoon’ serotonine.
7. Zoek vrienden en familie op
Samenzijn met andere mensen zorgt, net als dankbaarheid, voor de aanmaak van dopamine, oxytocine en serotonine in je hersenen. Maak dus bewust tijd voor je vrienden en familie en doe samen dingen waar jullie gelukkig van worden [9,10].
 In het kort: Je kunt je serotonine op natuurlijke manieren aanvullen, bijvoorbeeld door te wandelen in de buitenlucht, door te mediteren en door tijd door te brengen met familie en vrienden.
Samenvatting
Serotonine is een ‘neurotransmitter’ in je lichaam. Het doet van alles om signalen door te geven tussen je zenuwcellen.
Serotonine wordt ook wel het ‘gelukshormoon’ genoemd. Het speelt namelijk een grote rol in je welzijn en gemoedstoestand, maar het heeft ook invloed op je slaappatroon en bioritme.
Je kunt het serotoninegehalte in je lichaam op de volgende natuurlijke manieren ondersteunen:
- Eet tryptofaanrijke voeding, zoals bonen, bruine rijst, bananen en vis
- Beweeg en ga elke dag naar buiten
- Zorg voor voldoende slaap
- Vermijd alcohol en nicotine
- Breng tijd door met vrienden en familie
- Wees dankbaar en stimuleer positieve gedachten
Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
Geef als eerste een reactie!