Net toegevoegd

Bekijk winkelmand
Laatste update: zo 10 nov 2024
Bekijk historie
Laatste aanpassing was op zo 10 nov 2024
Artikel herzien
Bekijk hier de volledige historie

Wat is natrium en waarom heeft je lichaam het nodig?

Natrium is een essentieel mineraal dat betrokken is bij tal van processen en functies in je lichaam.

In dit artikel gaan we dieper in op wat natrium is en wat de voordelen ervan zijn.

Dit artikel in het kort:

  • Natrium is een mineraal dat veel voorkomt in voeding.
  • Het is belangrijk voor je vochthuishouding, bloeddruk en zenuwen.
natrium-mineraal-essentieel-vochthuishouding-voeding-zenuwen

Wat is natrium?

Natrium is een mineraal dat van nature voorkomt in voeding en dat aan voeding wordt toegevoegd. Het is een elektrolyt, wat betekent dat het vocht kan aantrekken en vasthouden in je lichaam.

Je lichaam heeft natrium nodig, maar kan het niet zelf aanmaken. Je moet het dus uit voeding halen.

Natrium is belangrijk voor het handhaven van de vochtbalans en het reguleren van de bloeddruk [1,2].

In het kort: Natrium is een essentieel mineraal dat voorkomt in voeding. Het kan vocht aantrekken en vasthouden in je lichaam.

Natrium versus zout

Veel mensen denken dat natrium en zout hetzelfde zijn, maar dat is niet zo.

Natrium is een onderdeel van zout. De wetenschappelijke naam voor zout is dan ook niet natrium, maar natriumchloride.

In alle soorten zout, van keukenzout tot Himalayazout, zit ongeveer evenveel natrium.

Sommige vormen van zout bevatten wel minder natrium, zoals JOZO zout en LoSalt. Hier zit echter vaak meer kalium in.

In welke voeding zit natrium?

Natrium komt van nature niet zo veel in voeding voor. Het wordt vooral kunstmatig aan bepaalde voedingsmiddelen toegevoegd.

Van al het natrium dat we gemiddeld als Nederlander binnenkrijgen, komt ongeveer 80% binnen via de producten die we eten. Het overgrote deel daarvan is niet van nature aanwezig in deze producten, maar is door fabrikanten toegevoegd.

De overige 20% voegen we zelf toe aan ons eten, door het gebruik van zout in onze maaltijden.

Natrium wordt door fabrikanten vooral toegevoegd aan:

  • Brood
  • Kant-en-klaarmaaltijden
  • Vleesproducten
  • Kaas
  • Snacks

Het doel hiervan is met name het verbeteren van de smaak, houdbaarheid en structuur van voedingsmiddelen [1,2].

In het kort: Natrium is een onderdeel van zout. Natrium en zout zijn dus niet hetzelfde. Natrium komt veel voor in onze voeding. Zo’n 80% daarvan is kunstmatig toegevoegd.

Hoeveel natrium heb je per dag nodig?

Een goede richtlijn voor de hoeveelheid zout die je dagelijks nodig hebt is 3,75 – 6 gram [1]. Voor volwassenen komt dit neer op 1,5 – 2,4 gram natrium per dag.

Dit is nodig om het zout dat je via zweet en urine verliest, weer aan te vullen.

Hoeveel je precies nodig hebt, hangt af van je leeftijd, geslacht, gezondheid en activiteiten. Als je bijvoorbeeld veel sport, heb je meer nodig.

Er is in Nederland ook een maximum hoeveelheid per dag vastgesteld voor zout en natrium.

Scroll de tabel naar rechts →

Leeftijd Maximale hoeveelheid
zout per dag
Maximale hoeveelheid natrium per dag
1 tot 3 jaar 3 gram 1,2 gram
4 tot 8 jaar 4,5 gram 1,8 gram
Vanaf 9 jaar 6 gram 2,4 gram

In het kort: Je hebt dagelijks 1,5 tot 2,4 gram natrium nodig.

Tips voor het gebruik van natrium

Het is essentieel voor je gezondheid om niet te weinig, maar ook zeker niet te veel natrium binnen te krijgen. Je wilt dus dat je inname in balans is.

Om dat te bereiken, is het belangrijk dat je je bewust bent van hoeveel zout je eigenlijk binnenkrijgt.

We geven je hieronder 4 tips die je helpen om je natriuminname in balans te houden.

1. Beperk bewerkte voedingsmiddelen

Bewerkte voedingsmiddelen bevatten vaak veel natrium. Je kunt die dus beter zoveel mogelijk vermijden. Kies in plaats daarvan voor verse, onbewerkte voedingsmiddelen.

2. Lees etiketten

Kijk goed op de voedseletiketten van de producten die je koopt en kies voor producten met een lager zout- of natriumgehalte.

3. Gebruik meer kruiden

Gebruik kruiden en specerijen om smaak toe te voegen aan je maaltijden, in plaats van zout.

4. Kook zelf

Bereid maaltijden zelf, zodat je controle hebt over de hoeveelheid zout (natrium) die je toevoegt.

In het kort: Om je natrium-inname in balans te houden, kun je het beste zo min mogelijk bewerkte voeding eten, zelf je maaltijden bereiden en kruiden en specerijen toevoegen om je eten smaak te geven.

Samenvatting

Natrium is een essentieel mineraal dat voorkomt in voeding. Het kan vocht aantrekken en vasthouden in je lichaam.

Het mineraal is onder meer belangrijk voor je vochthuishouding, bloeddruk, spieren en zenuwen.

Natrium en zout zijn niet hetzelfde: natrium is een onderdeel van zout. 1 gram natrium staat gelijk aan 2,5 gram zout. Let hier goed op als je etiketten leest.

Van nature komt natrium niet veel voor in voeding. Het wordt er vaak kunstmatig aan toegevoegd. 80% van het natrium in ons eten is door fabrikanten toegevoegd.

Je hebt dagelijks 1,5 tot 2,4 gram natrium nodig. Als je gezond en gevarieerd eet en een beetje zout aan je eten toevoegt, krijg je genoeg natrium binnen.

Om je natriuminname in balans te houden, kun je het beste zo min mogelijk bewerkte voeding eten, zelf je maaltijden bereiden en kruiden en specerijen toevoegen om je eten smaak te geven.

Was deze informatie nuttig?

Deel pagina


Huidige versie Live vanaf zo 10 nov 2024
zo 10 nov 2024 Artikel herzien
ma 26 aug 2024 Tips natriuminname herzien
Publicatiedatum di 25 jul 2023

Meld je aan voor meer gezondheidstips

Ontvang tips en exclusieve acties direct in je mailbox

Geen spam of verplichtingen

Schrijf een reactie
Schrijf je reactie*
Naam *
E-mail adres *

Zowel een beoordeling als een tekst zijn verplicht
comments

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
Geef als eerste een reactie!

Gezonde levensstijl

Start vandaag met Nutribites voor een gezonde levensstijl.

Winkelwagen

Gratis verzekerde levering vanaf 40,-

Je winkelmandje is leeg

Close