Net toegevoegd

Bekijk winkelmand
Laatste update: zo 1 dec 2024
Bekijk historie
Laatste aanpassing was op zo 1 dec 2024
Paar kleine tekstaanpassingen
Bekijk hier de volledige historie

Waar zit omega 3 in? Bekijk de 11 beste bronnen

Omega 3-vetzuren zijn essentieel voor een goede gezondheid.

Maar waar zit omega 3 in? In dit artikel vind je de top 11 beste voedingsbronnen van deze belangrijke stof.

15-voedingsbronnen-omega-3-visolie-plantaardig-dierlijk

Waar zit omega 3 in?

Waar zit omega 3 in? Wij geven je de top 15 rijke voedingsbronnen, opgedeeld in dierlijke en plantaardige varianten.

Dierlijke bronnen van omega 3

De Gezondheidsraad adviseert om circa 200 milligram EPA en DHA (samen) per dag binnen te krijgen [18]. Dat kun je onder andere uit de onderstaande bronnen halen.

Scroll de tabel naar rechts →

Voedingsmiddel EPA & DHA
% ADH
Kaviaar (100 gr) 6540 mg 3270%
Makreel (100 gr) 4580 mg 2290%
Zalm (100 gr) 2150 mg 1075%
Ansjovis (100 gr) 2052 mg 1026%
Sardientjes (100 gr) 982 mg 491%
Eieren (1 stuk) 600 mg 300%
Oesters (100 gr) 391 mg 195%
Haring (100 gr) 215 mg 108%

Plantaardige bronnen van omega 3

Plantaardige omega 3-voedingsbronnen bevatten ALA. Daarvan hoor je tussen de 2 en gram per dag binnen te krijgen.

Hieronder vind je de drie rijkste bronnen van ALA:

Scroll de tabel naar rechts →

Voedingsmiddel ALA % ADH
Chiazaad (28 gr) 5050 mg 252%
Walnoten (28 gr) 2570 mg 128%
Lijnzaad (10 gr) 2350 mg 117%

Wat zijn omega 3-vetzuren?

Omega 3-vetzuren zijn essentiële meervoudig onverzadigde vetzuren. Je ziet deze vetzuren terug in drie vormen:

  • ALA: alfa-linoleenzuur (deze vorm zit in plantaardige voeding)
  • EPA: eicosapentaeenzuur (deze vorm zit in dierlijke voeding)
  • DHA: docosahexaeenzuur (deze vorm zit in dierlijke voeding)

Dit zijn drie ingewikkelde termen die je niet hoeft te onthouden. Wat wel belangrijk is, is dat je weet dat er drie soorten omega 3-vetzuren zijn en dat die van elkaar verschillen.

Het gaat er daarom niet alleen om hoeveel omega 3 je binnenkrijgt, maar ook om welke soort(en) je binnenkrijgt.

Zo hebben EPA en DHA een veel gunstiger effect op je gezondheid dan ALA.

Je lichaam kan ALA zelf omzetten naar EPA en DHA, alleen is dit zo inefficiënt dat vaak enkel 10% kan worden omgezet in EPA en slechts 1% in DHA.

Meer weten over deze belangrijke vetzuren? Lees dan ook ons omega 3 dossier.

In het kort: Omega 3-vetzuren bestaan uit ALA (plantaardig) en EPA en DHA (dierlijk). EPA en DHA bieden meer voordelen.

Waarom is omega 3 belangrijk?

Omega 3 is noodzakelijk voor een goede gezondheid.

De vetzuren kunnen je lichaam op verschillende manieren ondersteunen:

  • Ze bevorderen een goede gezondheid van je hart en bloedvaten*
  • Ze zijn goed voor je hersenen*
  • Ze dragen bij aan je gezichtsvermogen*
  • Ze zijn goed voor een gezonde bloeddruk**
  • Speelt een belangrijke rol in de ontwikkeling van de hersenen van baby’s***
  • Ondersteunt de visuele ontwikkeling van ongeboren baby’s en zuigelingen tot 1 jaar***

Omega 3-vetzuren spelen een belangrijke rol op bijna alle vlakken van je gezondheid.

Houd daarom een gezond, natuurlijk en gevarieerd voedingspatroon aan waarmee je voldoende omega 3 rijke voeding binnenkrijgt.

Hieronder lees je wat omega 3 rijke producten zijn.

Hoeveel omega 3 heb je nodig?

De Gezondheidsraad adviseert een inname van 200 milligram EPA en DHA (samen) per dag [18]. Als je één keer per week vette vis eet, krijg je die hoeveelheid binnen.

Overweeg je een supplement? Bekijk hier ons complete aanbod omega 3 producten.

Visolie
22,-
60 softgels
Bekijk product
Krillolie
26,-
60 capsules
Bekijk product
Algenolie
24,-
60 capsules
Bekijk product

Een kleine waarschuwing

Als je enkel ALA binnenkrijgt (dat is de omega 3-variant in plantaardige producten), geniet je niet van de gezondheidsvoordelen van omega 3.

ALA wordt slechts voor zo’n 10% omgezet in EPA en 1% in DHA [19].

Dat is niet heel efficiënt, waardoor een goede inname van EPA en DHA sterk aan te raden is. Dat kan via dierlijke producten, algen of een supplement.

Is visolie hetzelfde als omega 3?

De woorden ‘omega 3-vetzuren’ en ‘visolie’ worden vaak door elkaar gebruikt, maar zijn niet helemaal hetzelfde.

Visolie is geraffineerde olie die uit vis en schaaldieren komt. Deze olie bevat omega 3-vetzuren. Die vetzuren zijn dus een onderdeel van de olie.

Kijk bij Nutribites Visolie voor meer informatie over visolie.

Gebruik je een ander merk visolie? Lees hier hoe je de beste visolie kunt herkennen.

Omega 3 versus omega 6

Als je op zoek gaat naar informatie over omega 3, kom je al snel het zusje omega 6 tegen.

Ook omega 6 is een essentieel vetzuur. Het zit voornamelijk in plantaardige oliën, zoals zonnebloemolie, sojaolie en margarine.

In tegenstelling tot omega 3 bevat ons westerse voedingspatroon erg veel omega 6.

Je hebt zo’n 4 gram omega 6 per dag nodig, maar we krijgen vaak veel meer binnen.

Een mooie verhouding omega 6 versus omega 3 is dat je maximaal 4 keer meer omega 6 binnenkrijgt dan omega 3. Hoe dichter je bij 1:1 zit, echter, hoe beter.

Tegenwoordig krijgen mensen vaak 20 keer meer omega 6 binnen dan omega 3.

Meer weten? Lees dan ook ons artikel over omega 6.

Tip: Schrap grote hoeveelheden plantaardige oliën, zoals zonnebloemolie, uit je voedingspatroon. Hiermee breng je al een enorme verbetering aan.

Samenvatting

Omega 3-vetzuren zijn essentiële voedingsstoffen die je gezondheid ondersteunen. Je lichaam maakt omega 3 niet zelf aan, daarom moet je het uit je voeding halen.

Omega 3 is er in drie vormen: ALA, DHA en EPA.

Vooral die laatste twee vormen zijn belangrijk voor je gezondheid. Je haalt ze uit dierlijke producten, met name uit vette vis.

Plantaardige producten bevatten ook omega 3-vetzuren, maar dan vooral de ALA vorm. Algen zijn hierop een uitzondering.

*Gunstig effect wordt verkregen bij een dagelijkse inname van 250 mg DHA.
**Gunstig effect wordt verkregen bij een dagelijkse inname van 3 g EPA en DHA.
***Gunstig effect wordt verkregen bij een dagelijkse inname door de moeder van 200 mg DHA naast de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid DHA en EPA.
****Het omega 3-gehalte kan verschillen per product/supplement.

Was deze informatie nuttig?

Deel pagina


Huidige versie Live vanaf zo 1 dec 2024
zo 1 dec 2024 Paar kleine tekstaanpassingen
ma 18 nov 2024 Relevante interne link bijgevoegd
vr 8 nov 2024 Artikel herzien
di 29 okt 2024 Nieuwe tabelweergave
ma 22 jul 2024 In nieuwe weergave met afbeeldingen gezet
Publicatiedatum di 14 mrt 2023
Bekijk meer

Meld je aan voor meer gezondheidstips

Ontvang tips en exclusieve acties direct in je mailbox

Geen spam of verplichtingen

Reacties (3)

Schrijf een reactie
Schrijf je reactie*
Naam *
E-mail adres *

Zowel een beoordeling als een tekst zijn verplicht
Lsmmy
8 maanden geleden

Een verhelderend artikel, maar roept wel een vraag bij mij op. Waarom staat zalm met 2150 mg per 100gram op de eerste plaats en wordt het een superfood genoemd terwijl makreel met 4850mg per 100gram op de tweede plaats veel keer omega 3 lijkt te bevatten. Welke soort is beter als het om omega 3 gaat? Groet, Lammy

    Maxime - Nutribites
    8 maanden geleden

    Hoi Lammy,

    Bedankt voor je reactie en je vragen.

    Het artikel is bedoeld om een inzage te geven in met welke voeding je ook je Omega 3 kunt binnen krijgen. Elk product heeft zijn unieke samenstelling van Omega en daarmee een unieke werking op je lichaam.

    Wanneer je met regelmaat een variatie van deze producten eet, dan krijg je naar verwachting ook voldoende Omega 3 binnen.

    Hopelijk is je vraag hiermee voldoende beantwoord. Indien je verdere vragen hebt dan horen wij dat graag.

    Wij wensen je een fijne dag!

    Gezonde groet,
    Team Nutribites

elsje phijffer
1 jaar geleden

Uitgebreide en zeer duidelijke informatie. Zeer waardevol !!!

Gezonde levensstijl

Start vandaag met Nutribites voor een gezonde levensstijl.

Winkelwagen

Gratis verzekerde levering vanaf 40,-

Je winkelmandje is leeg

Close