Vitamine E is een bijzondere vitamine die veel voor je gezondheid betekent.
In dit artikel lees je wat vitamine E precies is, wat het doet en hoe je er voldoende van binnenkrijgt.
Dit artikel in het kort:
- Vitamine E is een essentiële in vet oplosbare vitamine.
- Vitamine E ondersteunt je gezondheid op allerlei manieren.
- Je kunt voldoende vitamine E uit je voeding halen.
Wat is vitamine E?
Vitamine E (tocopherol) is een essentiële, in vet oplosbare vitamine.
Je lichaam kan er een voorraadje van aanleggen, om het te gebruiken wanneer het nodig is.
Vitamine E wordt ook wel ‘tocoferol’ genoemd. In feite is vitamine E een verzamelnaam voor een aantal tocoferolen: stofjes die van nature in voeding aanwezig zijn en die een anti-oxidatieve werking hebben.
Vitamine E is essentieel voor het normaal functioneren van je lichaam.
Waar is vitamine E goed voor?
Vitamine E is een regelrechte krachtpatser die veel voor je gezondheid betekent.
Hieronder noemen we het belangrijkste gezondheidsvoordeel van vitamine E:
Functioneert als antioxidant
Vitamine E is een antioxidant die je lichaam beschermt tegen schadelijke invloeden van buitenaf en tegen vrije radicalen [1].
Vrije radicalen zijn bijproducten van diverse processen in ons lichaam. Ze kunnen op zich niet kwaad, maar het is niet goed voor je als je er te veel in je lichaam hebt. Door voldoende antioxidanten binnen te krijgen via je voeding, zoals vitamine E, kun je je lichaam ondersteunen bij de bescherming tegen vrije radicalen.
In het kort: Vitamine E speelt een belangrijke rol als antioxidant
Waar zit vitamine E in?
Vitamine E zit van nature in allerlei voedingsmiddelen.
Hieronder vind je 15 rijke bronnen van vitamine E.
Scroll de tabel naar rechts →
Voedingsbron | Vitamine E per 100 gram | % van de ADH |
Zonnebloempitten | 35 mg | 234% |
Amandelen | 26 mg | 171% |
Hazelnoten | 15 mg | 100% |
Pinda’s | 8,3 mg | 56% |
Olijven | 3,8 mg | 25% |
Boerenkool | 2,3 mg | 15% |
Avocado | 2,1 mg | 14% |
Spinazie | 2,0 mg | 14% |
Cranberries | 2,1 mg | 14% |
Kiwi | 1,5 mg | 10% |
Broccoli | 1,5 mg | 10% |
Asperges | 1,5 mg | 10% |
Zalm | 1,1 mg | 8% |
Bramen | 1,2 mg | 8% |
Mango | 0,9 mg | 6% |
Vitamine E dosering
Hieronder geven we de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) vitamine E aan, per leeftijdscategorie en geslacht.
Scroll de tabel naar rechts →
Categorie | ADH vitamine E |
Kinderen | |
6-11 maanden | 3 mg |
1-2 jaar | 4 mg |
2-5 jaar | 5 mg |
6-9 jaar | 6 mg |
Mannen | |
9-13 jaar | 8 mg |
14-17 jaar | 10 mg |
18 jaar en ouder | 13 mg |
Vrouwen | |
9-13 jaar | 7 mg |
14-17 jaar | 8 mg |
18 jaar en ouder | 11 mg |
Bij zwangerschap | 11 mg |
Bij borstvoeding | 11 mg |
Een vuistregel voor volwassenen is dat je genoeg vitamine E binnenkrijgt als je dagelijks een handje gemengde noten* eet.
*25 gram paranoten, pecannoten, hazelnoten of amandelen levert gemiddeld 13 mg vitamine E. Met name hazelnoten en amandelen zijn goede bronnen van vitamine E.
Als je gezonde, gevarieerde en natuurlijke voeding eet, krijg je voldoende vitamine E binnen.
In het kort: Wanneer je gezond en gevarieerd eet, krijg je voldoende vitamine E binnen. Dagelijks een handje gemengde noten bevat al voldoende vitamine E voor een volwassene.
Samenvatting
Vitamine E (tocopherol) is een essentiële, in vet oplosbare vitamine.
De vitamine E draagt op allerlei manieren bij aan een goede gezondheid.
De belangrijkste functie van vitamine E is dat het een antioxidatieve werking heeft. Dit betekent dat het je lichaam helpt beschermen tegen schade van buitenaf en tegen vrije radicalen.
Vitamine E komt in allerlei voedingsmiddelen voor, waardoor het eenvoudig is om er voldoende van binnen te krijgen. Zo komt het onder meer voor in:
- Zonnebloempitten
- Amandelen
- Hazelnoten
- Spinazie
- Boerenkool
- Bramen
- Kiwi
Wanneer je gezond en gevarieerd eet, is een vitamine E supplement niet nodig.
Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
Geef als eerste een reactie!